Januari 2015

Så känner man igen en Prinsessa

14 Jan

Ni som är väl bevandrade i vår litteraturskatt (H C Andersen) vet att det en gång fanns en prins som sökte efter en äkta prinsessa. En kväll kom en flicka till slottet och påstod att hon var en prinsessa. Prinsen var osäker på om det var sant, och lät henne därför sova på en hög av 20 madrasser. Längst ned la han i hemlighet en liten ärta. Nästa morgon klagade flickan på att hon sovit förskräckligt illa – och då förstod prinsen att flickan måste vara en prinsessa – bara en prinsessa kan vara så känslig. Precis som jag! Varför ska jag ligga i min egna lilla bädd om det finns en ståtlig stapel av madrasser att klättra upp på? Matte och huse hinner inte ens lägga ifrån sig stapeln förrän jag kommer smygande. Äntligen kan jag vila ut min trötta och känsliga kropp. Bra utsikt har jag också!

 

Spräng alla gränser!

22 Jan

I går kväll sprängde jag kanske inte alla gränser, men iallafall många. Långhusse skulle släppa ut mig på gräsmattan för en sista liten kvällstoalett. Han öppnade ytterdörren och sa åt mig att gå ut och uträtta mitt ärende. Jag ställde mig på tröskeln och tittade ut. Det var mörkt. Det var kallt. Snöglopp. Jag tvekade, dröjde på trappen. Långhusse höjde rösten och ropade ” Kom igen Spira, spring ut!” Då klack det liksom till i mig. POW! Jag rusade ut i det mörka okända. Det pirrade i magen och adrelaninet strömmade till. Jag sprang ut i mörkret och hjärtat pumpade och drev på. I fjärran hörde jag husse ropa men varken kroppen eller huvudet ville lyda. Jag smet helt enkelt! Jag sprängde min egen mörker rädsla, tomtgränsen och all tålmodig uppfostran jag fått. Jäklar vad spännande, det här är ju livet! Så här i efterhand kan jag inte redovisa vad jag gjort eller var jag varit, bara att jag var alldeles omtumlad när jag blöt och smutsig kom tillbaka. Spännande säger jag. Fy! Och koppeltvång säger mina flockledare. Så nu går jag här i ledband igen.

 

Intressen jag och Mamma-Matte delar

26 Jan

1. Att slicka skålarna när Lång-husse gör hemmagjord glass
2. Att ta lång-promenader
3. Att gnaga (matte på akademiska problem och jag på märgben)
4. Att hänga med flocken
5. Att sova i sängen (det får matte, men inte jag )
6. Att skälla (jag på bilar och matte på kvarglömda smulor i köket)
7. Att hoppa högt av glädje när Lång-husse kommer hem efter en arbetsresa (fast husse säger att jag har lägre rang i flocken och får vänta på min tur att få en puss. Taskigt!)
Så nog hör vi ihop alltid, mamma-matte och jag!